Svinen

2015-10-15

“Svinen”! Det är alltså titeln på den nya Danny Katz-thrillern som kommer ut nu i dagarna (officiellt releasedatum den 6 oktober). Så vad handlar boken om? Vi får möta Jorma Hedlund igen. Officiellt har han dragit sig tillbaka från det kriminella livet, men ett tips om en värdetransport får honom på andra tankar. Eva Westin är med igen, Ekobrottsmyndighetens skickligaste och mest självdestruktiva utredare. Och så Danny Katz förstås, min bluesiga hjälte från Skuggpojken, som jag är barnsligt förtjust i. Katz sug efter droger har fått honom att återknyta kontakten med gamla vänner i Stockholms undre värld. Hans förra langare Ramón och dennes flickvän Jenny har kommit över stora mängder heroin, men när Ramón hittas död och Jenny är försvunnen dras Katz in i en härva som lindrigt sagt blir livsfarlig för honom. Spåren leder till en början in i Stockholms porrbranch, och därefter i en riktning som Katz aldrig hade kunnat ana.
Hoppas jag inte avslöjar för mycket nu. Hur som helst är jag extremt nöjd med boken, inte minst för att den petar på varbölder i vår samtid. Den senaste tidens våld mot tiggande romer till exempel. Eller den skrämmande människosynen hos alltför många svenskar, som blir extra tydlig nu när vi faktiskt står inför en flyktingkatastrof i Europa.
Nu önskar jag er alla en underbar höst med eller utan Danny Katz.
Yours CJ Vallgren, aka Lucifer


//CJ