• Kunzelmann & Kunzelmann

    utgivare: Bonnier år: 2009 formgivare: Lotta Kühlhorn

    När Viktor Kunzelmann dör framför sitt staffli, 83 år gammal, rullar en osannolik historia upp sig för hans son Joakim. Den har sina rötter i mellankrigstidens Tyskland, utspelar sig under andra världskriget och löper vidare in i 40- och 50-talets Sverige. Den framgångsrike och berömde tavelkonservatorn, änkling och tvåbarnsfar, visar sig också ha hetat något helt annat, och varit någon helt annan? Joakim och hans syster Jeanette tvingas nu pussla samman en ny bild av Viktor, där småstaden Falkenberg och karriärårens Stockholm får sällskap av helt andra miljöer och erfarenheter, som förfalskarverkstäder, fångläger och berlinska bögklubbar. Joakim Kunzelmann i sin tur lever i början av det nya seklet ett annat slags dubbelliv, i en hektisk virvel av pengar och sex där lögner och självförakt är på väg att knäcka honom. Han har misslyckats som skribent och med sitt äktenskap, och hans förnedringsresa, full av prövningar, för honom från lyxkrogar och dokusåparedaktioner till porrfilmsträsket och svarta affärer av olika slag. Allt medan han försöker förstå vem hans far egentligen var.

  • Den vidunderliga kärlekens historia

    utgivare: Bonnier år: 2002 formgivare: Jan Biberg Omslag: Caspar David Fredrich

    Det är inte bara hans kärlek som är vidunderlig - utan också han själv, Hercule Barfuss. Alltsedan han föddes på ett glädjehus i Königsberg 1813 har han väckt människors fasa med sin vanställdhet. Han är också döv och dvärg, men han har fått en sällsynt gåva - förmågan att läsa andras tankar. Den kommer att skänka honom ett våldsamt och märkligt öde, och farliga fiender... I denna återkomst som bred berättare förenar Carl-Johan Vallgren på sitt omisskännliga sätt den fantastiska och fabulerande romanen med den historiska. Vi följer Hercule till kloster och dårhus, till Vatikanen och varietésällskap, Swedenborgianer och salonger, och får också inblick i framväxten av de dövas språk. Men först och främst är romanen en förunderlig och gripande kärlekshistoria. Hercule Barfuss glömmer aldrig den flicka som föddes på bordellen samma natt som han, och samhörigheten med henne, Henriette Vogel, blir ledstjärnan för hela hans liv.

  • Berlin på åtta kapitel

    utgivare: Bonnier år: 2000

    Berlin var kring sekelskiftet Europas största stad, men i jämförelse med storasystrarna London och Paris var metropolen ett barn över århundraden inte mer än en förvuxen bondby Så skriver Carl-Johan Vallgren i Berlin på 8 kapitel. Men att Berlin under 1900-talet kommit att växa i betydelse kan han vittna om bättre än de flesta. Sedan flera år är han bosatt i staden som är Tysklands hjärta och samtidigt en myllrande frizon från det tyska. Här tar han oss med på en guidad tur genom storhetsvansinnets alléer och de labyrintiska bakgårdar där friheten övervintrat. Med ledig beläsenhet berättar han om Berlins hemligheter: författarna, förrädarna, offren. Hans väg leder oundvikligen till barer, klubbar, sevärdheter och museer, till underbara kvarter och tillhåll där det är olämpligt att vistas för länge. I Carl-Johan Vallgrens tappning blir den personligt hållna essän också en oumbärlig resehandledning.

  • För herr Bachmanns broschyr

    utgivare: MånPocket år: 2000 Omslag: Lotta Kûhlhorn Foto: Nicho Söderling

    En i utlandet boende svensk föfattare har fått brev från en herr Bachmann, som skall sammanställa en serie broschyrer där stadens utländska författare presenterar sig själva. Denne namnlöse författare avskyr sitt hemland och upplever sig som förföljd och fördriven därifrån, och hans svar till herr Bachmann växer ut till en enda lång hatmonolog. I infernaliska och komiskt dräpande utgjutelser firar han excesser i sitt förakt för exempelvis litteraturkritiker, mediafolk och politiker; det måttlösa gycklet tecknar ett nidporträtt av Sverige och vår samtid och samtidigt ett porträtt av en människa som lider det totala yttre och inre haveriet med en sådan konsekvens att det står härliga till. När denna fräckt samhällskritiska berättelse är  färdig har han dock efter år av bitter tystnad äntligen skrivit något, nämligen detta svarsbrev för herr Bachmanns broschyr.

  • Dokument rörande spelaren Rubashov

    utgivare: Bonnier år: 1996 formgivare: annika Ström Omslag: IMS Foto: Jan Biberg

    Det är nyårsnatt i Sankt petersburg. Snart ska stadens kyrkklockor ringa in det nya seklet och den mångtusenhövdade skaran på Nevski stämma upp sina hurrarop. Ensam på sitt rum sitter den förfallne spelaren Josef Rubashov, utfattig och färdig för gäldstugan. Men denna det nittonde århundradets sista natt spelar han ett parti kort med djävulen, som får oväntade konsekvenser... Josef Rubashov kommer att genomleva hela det tjugonde seklet; han blir en ofrivillig deltagare och iakttagare, i utkanten av alla de dramatiska skeenden som böljar genom denna fantastiska berättelse. Han finns på första världskrigets slagfält, i trettiotalets Berlin och ett judiskt getto, han deltar i ockulta rörelser, gäckar östtysk polis i murens ingenmansland och utför uppdrag i terrorns Belfast. Carl-Johan Vallgrens roman är ömsom burlesk och satirisk, ömsom dokumentarisk torr, och fylld av en stor sorg över människans grymhet och förstörelselusta.

  • Berättelser om sömn och vaken

    utgivare: Bonnier år: 1994 omslag: Annika Ström foto: Linnea Sellersjö

    En kvinna ligger vaken en natt i husvagnen. I en inre monolog rannsakar hon sitt liv och sina tillkortakommanden... Carl har inte sovit på två dygn. I skydd av mörkret börjar han spionera på sina grannar... Jan och Leila har just kommit hem från stormarknaden. I en av matkassarna hittar de ett par barnskor: Var kommer de ifrån... När Johannes föersvinner ut i första världskriget blir Anton kvar i Gammalsvenskby på den ukrainska stäppen. Åren går och när brodern kommer tillbaka är allt förändrat... Hur hamnade han där, i den främmande lägenheten? Och den döde mannen, var kommer han ifrån... Det unga paret ger sig ut på en stöldturné genom sommarsverige; deras resa blir upptakten till ett av vår tids mest uppmärksammade kriminalfall... Berättelserna i Carl-Johan Vallgrens nya bok fångar ögonblick av uppbrott, flykt eller återkomst. de handlar om drömmar, fantasier och förvirring, om sömn och vaka...

  • Fågelkvinnan

    utgivare: Bonnier år: 1991 Omslag: Stig Danielsson

    Detta är berättelsen om en flicka som förvandlas till en fågel. Om hennes storebror som lever för musiken och bränns av kärleken till en kvinna. Om deras far, en tankspridd bokhandlare som drömmer om sin försvunne bror. Om modern som går en alltför  tidig död till mötes, och om morfadern, den stumme siaren. Det är  också berättelsen om en liten stad full av myter och märkliga tecken. Om en värld därutanför; Paris, Madrid och Indien. Och om själva tiden, som skoningslös  för oss alla mot de dunklaste mål.

  • längta bort

    utgivare: Bonnier år: 1988 Omslag: Lennart Jörnlid

    Fatima flyr sin sadistiske älskare och väntar på  straffet för en nedärvd synd. Magnus, den misslyckade rockmusikern, drömmer om flickvännen som blev tokig och inlagd på sinnessjukhus. Gabriella hallucinerar och hjälper sin far med sorgearbetet efter moderns tragiska död. Maria målar och spelar gatumusik i Paris - hon bor i ett sagans kollektiv i Belleville ända tills den dag då den döve försvinner i horisonten på sin papperssvala. Jacob W begråter sin livs enda kärleksnatt och dödar sin hund Kalinka. Göran, på väg till Indien, väntar på sin försupne far... Vad har alla dessa människor gemensamt, förutom den lilla hemstaden på västkusten? Bara drömmarna och fantasisynerna, och en längtan hem eller bort.

  • Nomaderna

    utgivare: Bonnier år: 1987 Omslag: Birgitta Emilsson Foto: IMS

    Bland övervintrande hippies i Goa rör sig Jonatan Brygge, en ung svensk på jakt efter stoff till en roman. Men snart dras han in i en virvel av groteska och fruktansvärda händelser, som han inte längre är herre över. Och nu blir skrivandet blodigt allvar - allt i denna Vanvettets Vaudeville måste han fästa på papper, för att rädda sig själv, för att överleva.