release: 2010
Bolag: Warner Music

Nattbok

Om Nattbok

När jag hösten 2009 satte mig ner för att börja skriva musik till ett nytt album hade jag inga särskilda idéer. Bara en stark vilja till förändring; att skriva musik på ett nytt sätt, i en ny riktning, hårdare, sorgsnare och helst vackrare. Jag hade haft ett konstigt år bakom mig. Flera personer i min närmsta omgivning hade gått bort eller drabbats av svåra sjukdomar. Döden fanns liksom åt alla håll jag tittade. Jag började skriva dagbok för första gången på tjugo år, för att bättre kunna sortera mina känslor kring allt som hände. Ofta skrev jag ner mina drömmar. Väldigt starka drömmar, djupt symboliska och kusligt naturalistiska. Döda och levande möttes på ett sätt som inte är möjligt i livet; men i drömmen kändes det helt naturligt.
Det var så tanken på en ”Nattbok” började ta form. Att skriva en hel svit låtar som tog inspiration av natten, mörkret, drömmarna, mardrömmarna och, fast det kan låta deppigt: de döda. Hela hösten satt jag på mitt arbetsrum i Stockholm och skrev på denna musikaliska tvilling till min dagbok, från nio till fyra. Och otroligt nog gick nästan allt att ta vara på. Jag behövde inte skriva tre låtar för att hitta fram till en bra, som fallet ofta varit förut. Det var som om jag hade hittat en källa av låtidéer som det bara var att att ösa ur.
Jag har aldrig arbetat så disciplinerat på ett album tidigare, och heller aldrig så inspirerat. Mitt kontrakt med Bonnier Music hade gått ut året innan, men istället hade Warner lockat mig till sin återupplivade Metronome-etikett. Kanske var det också en förklaring till disciplinen; det gamla ärofulla Metronome förpliktigade mig att leverera. Temat är mestadels mörkt: olyckor, mord, ond bråd död. Men det är inte nattsvart. Hoppet och ljuset finns också där, inte minst i melodierna och arrangemangen.
Ola Gustavsson som producerade albumet förstod ordlöst vad jag var ute efter och skapade ett sound som står helt i samklang med musikens kärna. Även musikerna, Christer Jansson, Andreas Nordell och David Nyström, samt mixaren Linus Larsson valdes med omsorg för uppgiften.